Kuhinje po meri

 

Kuhinje su mesto u kojem provodimo najviše vremena i mesto okupljanja porodice. To su glavni razlozi, zašto pri kupovini kuhinje treba dobro razmisliti i sagledati sve aspekte koje treba da ispunjava svaka kuhinja:

Naš posao je da Vas usmerimo i pomognemo da dođete do najboljeg rešenja kako biste uživali u lepoti, lakoći i dinamici Vaše kuhinje.

Kuhinje mogu biti različitih oblika, dimenzija, od različitih materijala, dizajnirane po najnovijim trendovima, različitih cenovnih razreda, ali ako ne ispunjavaju osnovne elemente funkcionalnosti, ergonomičnosti i dizajna, njeno svakodnevno korišćenje neće predstavljati zadovoljstvo i uživanje korišćenja. Još jedna važna stvar je i dugoročnost kuhinje, jer je najčešće pravimo svakih 20. godina i zato je neophodno da bude kvalitetno izrađena.

Širok asortiman naših kuhinja možete pogledatin na stranici SHOWROOM KUHINJA

 

Dizajn

Svi želimo da nam kuhinja bude lepa, da bude u trendu i da bude opremljena kvalitetnim aparatima. Na sreću danas su kuhinje mnogo više od toga.

Zato je neophodno da dizajner razume i funkcionalnost i ergonomiju. Jednostavno razgovarajte sa našim dizajnerima i otkrite im vaše potrebe i želje. Danas možete napraviti kuhinju potpuno prilagođenu vašem individualnom stilu i načinu života.

Dizajn kuhinja, uopšte nameštaja, u potpunosti prati trendove iz auto i IT industrije, kao i iz mode. Ako želite biti u trendu nećete pogrešiti ukoliko pogledate koja boja kola je u trendu, ili koliko različitih vrsta materijala je u kolima, ili da li su farovi zaobljeni ili ravni i tako u nedogled. Danas su u trednu "boje", od bele preko sivih varijacija, pa do jarkih boja ciklame. Drvni dekori, koji imitiraju teksturu drveta se više koriste za detalje. Dizajn i trendovi se menjaju svake godine, a Vi vašu kuhinju pravite za duži period i neophodno je da obezbedite uživanje i zadovoljstvo u godinama koje dolaze. Tu na scenu stupaju druga dva važna aspekta: funkcionalnost i ergonomija.

Funkcionalost

Glavna stvar u modernim kuhinjama je funkcionalnost. Godine iskustva u prozvodnji i korišćenju kuhinja, kao i brz razvoj okova i opreme za kuhinje, doprineli su da je danas veoma važno koliko ćete vremena provesti u kuhinji i kako ćete koristit tu kuhinju.

Da bi smo ispunili ovaj važan zadatak, neopodna je operacija planiranja kuhinja. Planiranje se najčešće radi prilikom merenja, tj uzimanja dimenzija prostora u kojem ćete napraviti kuhinju.

Planiranje kuhinje podrazumeva raspoređivanje zona korišćenja kuhinje, kao i izbor karakterističnog tipa kuhinje koji će u Vašem prostoru dati maksimum prostora za skladištenje hrane, aparata i raznog posuđa.

Postoji pet zona korišćenja kuhinje i to su:

 • Zona za skladištenje hrane - frižider i zamrzivač, hrana koja ne stoji u frižideru
 • Zona za skladištenje posuđa - escajg, tanjiri, čaše, činije, šerpe i poklopci
 • Zona čišćenja i pranja - sudopera, mašina za sudove, fioke sa sredstvima za čišćenje
 • Zona pripreme - glavna zona u kuhinji - mali aparati, noževi, činijice, začini
 • Zona kuvanja - rerna i šporet, aspirator, tiganji, plehovi i mikrotalasna

49_kuhinja_zone.jpg

Kombinovanje ovih zona zavisi od tipova kuhinja, ali treba imati u vidu da neke zone treba staviti jednu do druge ili jednu naspram druge, kako bi skratili kretanja po kuhinji i spremanje hrane i korišćenje kuhinje maksimalno ubrzali i olakšali.

Što se tiče tipova kuhinja, ima ih šest osnovnih:

 • tip U kuhinja
 • tip G kuhinja
 • tip L kuhinja
 • tip kuhinja sa ostrvom
 • tip galerija kuhinja
 • tip ravnih kuhinja

Najčešče se proizvode "L" kuhinje i ravne kuhinje, shodno kvadraturi stanova, dok se u kućama najčešće prave kuhinje sa ostrvom, kao i "U" i" G" kuhinje.

Naš posao je da obezbedimo pravilan raspored zona koriščenja u Vašem željenom tipu kuhinje.

49_kuhinja_tipovi_kuhinja.jpg

Ergonomičnost

Poslednji, ali ne manje važan aspekt je ergonomija. Ergonomija je nauka o radu. Njen zadataka je da istražuje ljudski organizam i ponašanje i tako pruža podatke o prilagođenosti predmeta i stvari sa kojim čovek dolazi u kontakt. Ergonomija nije nezavisna nauka, nego se koristi podacima iz medicine, psihologije, matematike i optike i sl. Ergonomija mora biti povezana tehničkim rešenjem proizvoda sa jedne strane i dizajniranjem sa druge strane.

U kuhinjama, konkretno, ergonomija se vezuje za lakoću i udobnost korišćenja, kao i pristupačnost stvari koje su nam neophodne u kuhinje svaki dan. Najveći doprinos ergonomiji su dali savremeni i funkcionalni okovi za nameštaj.

Najveća revolucija je u korišćenju fioka u donjim elementima i tako povećavanje udobnosti korišćenja, pristupačnosti, kao i povećanju skladišnog kapaciteta kuhinje. Pravilan raspored smeštanja stvari u fioke je takođe važan. Trudite se da Vam stvari koje koristite često, budu na dohvat ruke. Ergonomija nalaže da kod smeštanja stvari u kuhinju, obratite pažnju na učestalost korišćenja pojedinih horizonatalnog zona koje se dele na:

 • zona najčešćeg korišćenja - zona neposredno ispod i iznad radne povšine
 • zona manje učestalog korišćenja - zona ispod i iznad zone najčešćeg korišćenja
 • zona retkog korišćenja - zona na dnu i na vrhu kuhinje

50_kuhinje_ergonomicnost.jpg

Ovakvim načinom slaganja stvari u kuhinji ćete olakšati korišćenje kuhinje umnogome i uštedećete vreme za korišćenje kuhinje, jer sa našim kuhinjma sve Vam je na dohvat ruke. Takođe podizni sistemi za otvaranje gornjih elemenata doprinose lakoći i udobnosti svakodnevnog korišćenja, kao i preglednost i pristupačnost, jer otvaraju kompletan element.

 
Copyright © Blagojev Naslednik d.o.o. - 2013

Registracija