Funkcionalost

Glavna stvar u modernim kuhinjama je funkcionalnost. Godine iskustva u prozvodnji i korišćenju kuhinja, kao i brz razvoj okova i opreme za kuhinje, doprineli su da je danas veoma važno koliko ćete vremena provesti u kuhinji i kako ćete koristit tu kuhinju.

Da bi smo ispunili ovaj važan zadatak, neopodna je operacija planiranja kuhinja. Planiranje se najčešće radi prilikom merenja, tj uzimanja dimenzija prostora u kojem ćete napraviti kuhinju.

Planiranje kuhinje podrazumeva raspoređivanje zona korišćenja kuhinje, kao i izbor karakterističnog tipa kuhinje koji će u Vašem prostoru dati maksimum prostora za skladištenje hrane, aparata i raznog posuđa.

Postoji pet zona korišćenja kuhinje i to su:

  • Zona za skladištenje hrane - frižider i zamrzivač, hrana koja ne stoji u frižideru
  • Zona za skladištenje posuđa - escajg, tanjiri, čaše, činije, šerpe i poklopci
  • Zona čišćenja i pranja - sudopera, mašina za sudove, fioke sa sredstvima za čišćenje
  • Zona pripreme - glavna zona u kuhinji - mali aparati, noževi, činijice, začini
  • Zona kuvanja - rerna i šporet, aspirator, tiganji, plehovi i mikrotalasna

49_kuhinja_zone.jpg

Kombinovanje ovih zona zavisi od tipova kuhinja, ali treba imati u vidu da neke zone treba staviti jednu do druge ili jednu naspram druge, kako bi skratili kretanja po kuhinji i spremanje hrane i korišćenje kuhinje maksimalno ubrzali i olakšali.

Što se tiče tipova kuhinja, ima ih šest osnovnih:

  • tip U kuhinja
  • tip G kuhinja
  • tip L kuhinja
  • tip kuhinja sa ostrvom
  • tip galerija kuhinja
  • tip ravnih kuhinja

Najčešče se proizvode "L" kuhinje i ravne kuhinje, shodno kvadraturi stanova, dok se u kućama najčešće prave kuhinje sa ostrvom, kao i "U" i" G" kuhinje.

Naš posao je da obezbedimo pravilan raspored zona koriščenja u Vašem željenom tipu kuhinje.

49_kuhinja_tipovi_kuhinja.jpg