Glavna stvar u modernim kuhinjama je funkcionalnost. Godine iskustva u prozvodnji i korišćenju kuhinja, kao i brz razvoj okova i opreme za kuhinje, doprineli su da je danas veoma važno koliko ćete vremena provesti u kuhinji i kako ćete koristit tu kuhinju.
Da bi smo ispunili ovaj važan zadatak, neopodna je operacija planiranja kuhinja. Planiranje se najčešće radi prilikom merenja, tj uzimanja dimenzija prostora u kojem ćete napraviti kuhinju.
Planiranje kuhinje podrazumeva raspoređivanje zona korišćenja kuhinje, kao i izbor karakterističnog tipa kuhinje koji će u Vašem prostoru dati maksimum prostora za skladištenje hrane, aparata i raznog posuđa.
Postoji pet zona korišćenja kuhinje i to su:
Kombinovanje ovih zona zavisi od tipova kuhinja, ali treba imati u vidu da neke zone treba staviti jednu do druge ili jednu naspram druge, kako bi skratili kretanja po kuhinji i spremanje hrane i korišćenje kuhinje maksimalno ubrzali i olakšali.
Što se tiče tipova kuhinja, ima ih šest osnovnih:
Najčešče se proizvode "L" kuhinje i ravne kuhinje, shodno kvadraturi stanova, dok se u kućama najčešće prave kuhinje sa ostrvom, kao i "U" i" G" kuhinje.
Naš posao je da obezbedimo pravilan raspored zona koriščenja u Vašem željenom tipu kuhinje.